De flesta har någon gång haft tinnitus. Enligt Folkhälsoinstitutet har 200 000 svenskar svåra besvär och en stor majoritet av dem har hörselnedsättning. Men det finns saker att göra som kan lindra symtomen. 

Yoga och avslappning är en möjlighet att lindra och hantera tinnitus. 

2-3 procent av alla svenskar, cirka 200 000, har svåra besvär av tinnitus enligt Folkhälsoinstitutet. 80 procent av dem har även hörselnedsättning. 

De flesta andra har någon gång haft tinnitus, till exempel efter en konsert. Tinnitus är dock ett symtom och en subjektiv upplevelse som kan ha många olika orsaker. TIll exempel hörselrelaterade, psykologiska, kroppsliga eller läkemedelsrelaterade. Stress kan förvärra tinnitus. 

Under 1999 genomförde HRF kampanjen Tinnitusåret för att öka kunskap och kännedom om tinnitus. Sedan dess har medvetenheten ökat markant och idag vet så gott som alla vad tinnitus är. 

1. Lev väl

Allt som är bra för kropp och själ i stort brukar vara bra mot tinnitus. Var aktiv, men undvik stress. Gör sådant du vet att du mår bra av och undvik sådant som får dig att må dåligt Motionera, ät och sov regelbundet. Finns det någon hobby du har funderat på att börja med kan det kanske hjälpa till att skingra tankarna. 

2. Ljudstimulering

En hörapparat kan hjälpa genom att föra in fler ljud som kan maskera tinnitus. Till exempel genom att lyssna svagt på musik, naturljud eller radio när du lägger dig. Tystnad gör att tinnitus märks tydligare. Du ska inte utsätta dig för starka ljud, men undvik att använda öronproppar för jämnan – då kan du bli känsligare för ljud. Dessutom hör du din tinnitus mer. Det finns de som helt blir av med sin tinnitus när de får cochleaimplantat, men det finns också exempel på att det blir värre. Då handlar det dock oftast om relativt lindriga fall och av dem som fått cochleaimplantat är det totalt sett få som upplever stora besvär. 

Personer som har tinnitus men ingen hörselnedsättning kan använda ljudstimulator, även kallad brusapparat. Ljudstimulatorn ser ut som en hörapparat och avger ett brusande ljud, ett vitt brus. Ljudet får inte överrösta tinnitus helt. Målet är att hjärnan ska uppfatta att det egna tinnitusljudet kommer utifrån, och att det ska bli en del av ett naturligt bakgrundsljud. 

3. Slappna av

Spända muskler kan påverka tinnitus. Lär dig avslappningsövningar som du kan göra hemma. En del tycker till exempel att yoga hjälper. Vid besvär med muskelspänningar, värk i leder och skador kan en sjukgymnast lära dig övningar och ge råd och tips om hur kroppen kan bli mindre spänd. I flera landsting finns sjukgymnaster kopplade till hörselvården. 

4. Få inte panik

Tinnitus blir oftast bättre med tiden, för den stora majoriteten släpper besvären ganska snart. Om du fortsätter att ha besvär så finns det bra hjälp att få. Det är ganska vanligt att de besvär man upplever av ljuden minskar. Det typiska är att man får en kris i början, eller i samband med att tinnitusljudet ändras, och att det sedan lugnar ned sig. 

5. Se över din hörselsituation

Svårigheter att höra kan innebära en stor påfrestning och fyra av fem med hörselnedsättning har tinnitus. Att avhjälpa hörselproblem är därför ett av de bästa sätten att minska sina tinnitusbesvär. Fundera över hörselsituationen hemma och på jobbet. Hur är hörmiljön och tillgången till hjälpmedel. Fungerar hörapparaterna som de ska?