Anita Grant är ett brittiskt hudvårdsmärke som är döpt efter sin grundare, som för 15 år sedan beslutade sig för att själv ta fram naturlig hudvård efter att hon fått hudbesvär av vanliga hudvårdsprodukter som ofta innehåller många syntetiska ämnen. 

Anita utgick ifrån att det som kan ätas även kan användas som hud- och hårvård och började att experimentera med ingredienser i det egna skafferiet. Jungfrulig kokosnötsolja, malet kaffer, socker, extra jungfrulig olivolja, linfrön, torkade örter, bikarbonat och honung var några av de matvaror som hon började mixa ihop till kroppsskrubber, kroppsoljor och hårbehandlingar med ingen annan än sig själv som försökskanin.

Hon studerade allt om kemikaliska sammansättningar och fuktighetsbevarande medel och bildade nätverk med andra likasinnade som även de var intresserade av naturlig skönhetsvård. Därifrån var steget inte långt till att skapa ett eget märke för hår- och hudvård med endast naturliga och ekologiska ingredienser, helt fria från kemikalier. 

Numera är Anita Grant ett välkänt varumärke inom ekologisk och naturlig hud- och hårvård med försäljning i många länder. Varumärket lägger ribban högt även när det kommer till hela produktionskedjan. De flesta ingredienser köps in från fairtrade-kooperativ och från jordbrukssamhällen som lever och producerar enligt naturliga och ekologiska principer. Alla produkter tillverkas i små satser och packas för hand.

Anita Grant har vunnit många priser inom skönhetsvärlden, bland annat för produkter för afrohår. 

Produkter som gör gott för hår, hud – och naturen

När du använder produkter från Anita Grant kan du känna dig säker på att endast hälsosamma och naturligt vårdande ingredienser har använts. Produktsortimentet består schampon, balsam, hudkrämer och smink. Ett område som Anita Grant har fokuserat särskilt på är afrohår och hår som är extra torrt och frizzigt eller lockigt.

Alla ingredienser är noggrant utvalda för att ge den mest optimala sammansättningen av näringsrika vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer. Anita Grant lägger inte bara stor omsorg vid innehåller, även förpackningarna ska vara framställda på ett hållbart sätt och därför packas alla produkter i miljövänliga emballage som går att återvinna. Förpackningsmaterialet produceras dessutom lokalt i England, vilket gör att onödiga energikrävande transporter minskas till ett minimum. 

Det kommer kanske inte som en överraskning att produkterna förutom att vara ekologiska och gjorda på enbart naturliga ingredienser även är veganska. Dessutom är inga produkter testade på djur vilket gör dem cruelty-free. 

Än idag är produkter från Anita Grant till stor del baserade på ätbara ingredienser, så kallat food grade, För att inte förstöra de naturliga ämnena är utbudet även oparfymerat. Alla dessa positiva egenskaper och förutsättningar gör att varor från Anita Grant även kan användas för barn från 3 års ålder. 

I sin strävan efter en bättre värld engagerar sig Anita Grant även för kvinnor världen över genom att finansiera i huvudsak kvinnliga entreprenörer att starta vinstdrivande verksamheter i sina hemländer genom att förse dem med så kallade mikrolån, som de sedan betalar tillbaka. Pengarna tas som en procentandel av överskottet från företagets produktintäkter. Syftet är att ge tillbaka till samhället och att bekämpa fattigdom på ett hållbart sätt.

Gå över till naturlig skönhetsvård

Anitas egen favoritingrediens genom tiderna är rent, oraffinerat kakaosmör, som är så rent och fritt från tillsatser att det praktiskt taget går att äta. Men Anita Grants produkter består idag av så många fler ingredienser, inom kategorierna nötter, kakao, oljor, frukter, kryddor, blommor, växter och derivat från sädesslag. 

En av de mest populära produkterna i sortimentet är Anita Grant Creamy Café Latte Vanilla, ett leave-in balsam som reder ut håret och gör det lent och följsamt. Produkten har vunnit priset för sin förmåga att göra även det mest torra och hårda hår mjukt och lätt att styla. Ren kaffeextrakt från Brasilien och organisk jungfrulig kokosnötsolja från Fiji ger näring till naturligt lockigt hår och det svarta, oraffinerade kakaosmöret från Ghana får styr på obändiga lockar. 

En annan oumbärlig produkt för den bästa hårvården är Anita Grant Double Cream Moisture Balance Leave-In balsam, som med sin rika formula gör även det torraste hår friskt och hanterbart. Double creme lämpar sig extra väl för skadat och behandlat hår. Produkten är vattenbaserad och passar alla typer av lockigt hår samt är berikad med eterisk cederträolja som stimulerar hårbotten och eterisk olja av ylang ylang som främjar en frisk hårbotten. 

I sortimentet hittar man ett stort Anita Grant aloe vera utbud, både i form av olika hårprodukter och hudvård. Anita Grant aloe vera gel går att använda både i håret och på huden. Produkten som passar alla hud- och hårtyper mjukar upp, återfuktar och ger liv till uttorkad hud och hår samtidigt som den kapslar in och bevarar fukten. Aloe vera gel Anita Grant produkter är liksom det övriga sortimentet tillverkade av 100 % naturliga och ekologiska ingredienser.

Anita Grant Aloe Vera Conditioning Shampoo passar alla lockiga hårtyper och är ett skonsamt, ekologiskt nedbrytbart schampo som tar bort föroreningar utan att torka ut håret eller hårbotten och som lugnar, läker och ger liv till både hår och hårbotten. Det finns flera slags Anita Grant shampoo och det kan vara spännande att prova på en Anita Grant shampoo bar som är det senaste inom hårvård. 

Babassu Shampoo Bar rengör försiktigt lockarna och går också bra att använda till hela kroppen. Baren är skonsam och verkar utan att förstöra de naturliga oljorna i hud, hår och hårbotten. Produkten är fri från alla syntetiska tillsatser. Komplettera gärna med Anita Grant Witch Hazel, en antibakteriell och antiinflammatorisk skalp-toner som passar alla hår- och hudtyper samt motverkar svamp, virus och beläggningar samtidigt som den lugnar huden och hårbotten. Den återfuktande produkten går bra att använda dagligen över hela kroppen. 

Från de vackra Atlasbergen i Marocko kommer Anita Grant Rhassoul Clay, en rödbrun lera som har använts av de lokala invånarna under tusentals år och som gör underverk för hud och hår. Ordet “rhassoul” betyder tvätta och leran innehåller nyttiga mineraler som magnesium och fungerar som en detox för hela kroppen. Liksom hela varuutbudet från Anita Grant är detta en produkt som främjar god skönhetsvård för kropp och välbefinnande.