Svartkumminoljan har ett rikt innehåll av antioxidanter och används både som hälsokost och som skönhetsprodukt i kategorin ekologisk hudvård. Hitta svartkumminoljan för dig. Se vår topplista nedan. 

 

Vad är svartkumminolja?

 

Svartkumminolja är en vegetarisk olja som genom en särskild teknik pressas ur växten svartkummin, eller nigella sativa som den heter på latin. Oljan har en något bitter smak och saluförs under olika namn som nigellafrön, kalonjfrön, romersk koriander eller svarta lökfrön, och på engelska kallas den ofta black seed oil eller black cumin seed oil, men det rör sig alltså om samma produkt.

 

Ur växtens blomma som sedan blir frukt, tas de svarta fröna som pressas till olja. Fröna är fulla av nyttiga essentiella fettsyror, mineraler och vitaminer. Växten har sitt ursprung i Sydostasien men odlas idag främst i Mellanöstern, därav namnet egyptisk svartkumminolja.

 

Svartkumminolja egenskaper

Att använda svartkumminolja är ingen nyhet, oljan har traditionellt använts för att motverka en rad olika sjukdomar och huvudsakliga användningsområden har varit andningsorganen, blodtrycket och magtarmkanalen. 

 

Nu har man funnit att de äldre hade rätt – det finns verkligen påvisade positiva effekter vid användning av svartkumminolja! De så kallade fyto kemikalierna i oljan är ett kemiskt vegetabiliskt ämne som har en hämmande effekt på skadliga patogener som svamp, bakterier, mögel och virus. En av dessa kemikalier är thymoquinone som är en antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper. Samtidigt vet man att svartkumminolja är cancer förebyggande. Forskning har också visat att ämnet kan hjälpa mot astma och diabetes.

 

Antioxidanters främsta egenskap är att de motverkar oxidativ stress, orsakad av fria radikaler, vilket ger positiva effekter både in- och utvärtes. Antioxidanter hjälper till att reparera och förnya cellerna. 

 

En annan viktig beståndsdel är thymohydroquinone, ett ämne som kan motverka risken för depressioner. Även tymol, en naturlig beståndsdel i eteriska oljor som är antibakteriell och som även ger oljan dess doft. 

 

En viktig sak med svartkumminolja är att man ska komma ihåg att aldrig värma den, eftersom den nyttiga fettsyresammansättningen då förstörs. Av den anledningen säljs endast svartkumminolja kallpressad.

 

Vad är svartkumminolja bra för?

Svartkumminolja fördelar är många och den används både som naturläkemedel och inom skönhetsvård. Oljan innehåller många vitaminer och mineraler som gör mycket nytta för både hud och hår. Svartkumminolja innehåller både A-vitamin, B-vitamin och C-vitamin samt viktiga mineraler som kalium, kalcium, magnesium och zink. Dessutom innehåller den både omega-3 och omega-6. 

 

Genom sin näringsrika sammansättning förbättrar svartkumminolja hudens kvalitet samtidigt som den verkar återfuktande. Även inflammatoriska hudåkommor såsom hudeksem kan lindras med hjälp av svartkumminolja acne. Svartkumminolja verkar lugnande och har en dämpande effekt på inflammationer. 

 

Om man vet med sig att man har känslig hud ska man dock initialt vara försiktig och prova på små hudområden först. Man kan också testa att späda ut oljan lite först innan man använder den. 

 

De vårdande egenskaperna gör att svartkumminolja hår passar bra att använda och svartkumminolja håravfall är en beprövad metod att använda den på. Blanda ut oljan i lite vatten och massera in den i hårbotten och låt den verka en stund. Svartkumminolja ansikte är också bra att använda. 

 

På senare tid har svartkumminolja viktnedgång även börjat utforskas. Genom tester har man funnit att svartkumminolja ökar ämnesomsättningen. 

 

Det finns inga kända svartkumminolja biverkningar. 

 

Svartkumminolja dosering och förvaring

Hur mycket svartkumminolja ska man ta? Det är viktigt att dosera svartkumminolja rätt. När det kommer till dosering svartkumminolja är två teskedar dagligen rekommenderat intag. Ta gärna oljan direkt på morgonen, på fastande mage, och en tesked på kvällen, för bästa effekt.

 

Om du använder svartkumminoljan utvärtes kan du smörja på den efter behov. Tänk också på att förvara svartkumminoljan på rätt sätt. Den ska förvaras mörkt och svalt och inte utsättas för direkt solljus. Efter att man har öppnat förpackningen är det bra att förvara flaskan i kylskåp. Olja i öppnad förpackning ska användas inom 3 månader. Att köpa svartkumminolja eko är att föredra. 

.

Köp svartkumminolja online

Var ska man då svartkumminolja köpa? Många köper svartkumminolja apoteket eller svartkumminolja LIfe, men det smidigaste är att köpa oljan online. Här kan du handla svartkumminolja eko billigt, välj med fördel svartkumminolja 250 ml så räcker förpackningen länge. Det går också att köpa svartkumminolja kapslar om man föredrar det.