Kalla fötter är något som vi alla kan få av olika anledningar. Under de kyliga vintermånaderna kan vi drabbas allt oftare av kalla fötter. Fötter och händer brukar vara de mest utsatta kroppsdelarna på kroppen som fryser medan resten av kroppen är varmare.

Varför är mina fötter kalla?

Anledningen till att specifikt händer och fötter blir kalla i jämförelse med resterande delar i kroppen beror på att blodkärlen drar ihop sig i de yttre kroppsdelarna. Kärlen drar ihop sig för att spara på värmen i resten av kroppen. Denna mekanism kallas för kärlsammandragning. Kärlsammandragning kan även uppstå när vi är stressade och nervösa. Rökning och andra ohälsosamma vanor är dessutom en vanlig orsak till att blodkärlen drar ihop sig. Kärlsammandragning kan ske vid vissa läkemedel. Läs alltid igenom bieffekter vid läkemedel. Dålig blodtillförsel och dålig blodcirkulation kan ge skador på fötter. Det finns också ett symtom med överdriven kärlsammandragning. Detta tillstånd är inte vanligt förekommande.

Vad gör man åt kalla fötter?

 1. Bada fötterna i ingefära och såpa
  För att öka blodtillförseln i fötter kan du bada fötterna ingefära och såpa. Ingefära är en magisk ört som ökar värmen i kroppen.

  Så här gör du:
  – Riv cirka 5 centimeter ingefära.
  – Lägg ingefära och såpa i en balja för fotbad.
  – Häll i kokhett vatten för att ingefäran och såpan ska mjukna och blandas med vattnet.
  – Lägg i kallt vatten för att du ska kunna doppa fötterna i det kokhetta vattnet.
  – Ha i fötterna i badet tills du känner dig nöjd. Efter ingefära kuren kommer du känna dig varm i fötterna och även resterande delar i kroppen.

  Detta är en fantastisk kur för kroppen som vi definitivt kan rekommendera för en ökad blodtillförsel och varma fötter.
 1. Tur till din husläkare

Har du långvariga och större problem med kalla fötter han en tur till din husläkare vara ett alternativ. Kalla fötter brukar vanligtvis inte vara allvarligt. Har du däremot kalla fötter kombinerat att fötterna är bleka och nästintill vita så ska du åka till din husläkare akut. Blodpropp kan leda till att blodtillförseln stryps helt och kan leda till allvarliga konsekvenser.

 1. Strumpor som värmer

Ett par sköna och varma strumpor kan i de flesta fall hjälpa till vid kalla fötter. Ull är ett underbart material som håller inne värmen i dess luftiga fiberstruktur. Stödstrumpor är ett annat alternativ för dålig blodcirkulation. Det finns stödstrumpor i ull för den som önskar det. Det finns även något som heter tå-strumpor. Tå-strumpor kan öka friktionen och värmen om fötterna. Eftersom varje tå är omhuldad av en egen liten strumpa så ökar friktionen mellan tårna och värme uppstår. Även här är tåstrumpor i ull att föredra eftersom du då får ta del av både strumpans och fiberns funktion – en fin ”allt-i-ett-lösning”!